8. októbra 2020 prebehla vo Viedni výročná konferencia rakúskej Venture Capital & Private Equity asociácie - AVCO ANNUAL CONFERENCE 2020.

V paneli na tému „Investičné stratégie v private equity po koronavíruse: riziká a príležitosti“, ktorý moderoval Gregor Zach z rakúskeho PWC, sa zhovárali Christian Stix z Mezzanine Management, Chris Wittlinger z Russmedia Equity Partners, Linus Lenhard z AGIC Partners GmbH a z členov SLOVCA Tatiana Balkovicová z Genesis Capital.

Panelisti diskutovali o situácii v ich portfóliových spoločnostiach a na M&A trhu od vypuknutia korovanvírusu na jar 2020. Potvrdili, že aj keď je situácia neľahká, na trhu sú stále zaujímavé príležitosti a situácie pre investície do firiem a ďalšie vznikajú tiež v reakcii na koronavírus. O tom svedčí aj neutíchajúci záujem investorov do private equity fondov, ktorý niektorí účastníci panelu v nedávnych fundraisingových procesoch zaznamenali. Ako hovorí Tatiana: „Každá kríza je zároveň príležitosť. Koronavírus predstavuje bezprecedentný zásah do ľudských životov a ekonomiky, na druhú stranu ale prispieva k ľudskej tvorivosti, rozvoju či inováciám. Private equity je v tejto situácii vhodným partnerom, vie poskytnúť rozvojový kapitál firmám keď bankové financovanie môže byť nedosiahnuteľné a predstavuje riešenie aj pre úspešných podnikateľov hľadajúcich vhodných nasledovníkov. V Genesis Capital naďalej aktívne vyhľadávame partnerstvá so správnymi manažérskymi tímami a podnikateľmi, napriek výzvam súčasnej doby. Kapitál na investície máme pripravený v aktuálne otvorených fondoch, a tiež usilovne pracujeme na príprave nového fondu.“

Koronavírus ovplyvnil aj spôsob konania konferencie, niektorí účastníci panelu mohli byť prítomní priamo vo Viedni, niektorí sa pripojili online. „Bolo veľmi zaujímavé sa pozhovárať s kolegami panelistami a vypočuť si ich skúsenosti, som AVCO aj SLOVCA vďačná za túto príležitosť“ uzaviera Tatiana.